1

duurzaamheid

hoofdetelefoon Sehnheiser HD 25 1 13

Hoe ga ik als DJ om met duurzaamheid? Na wat nadenk tijd ben ik erachter gekomen dat ik hier bewust mee om moet blijven gaan. De hoofdtelefoon die ik wekelijks gebruik is 17 jaar oud! – zie punt 4.

1. **Geluidssysteem**: Allereerst maak ik gebruik van klasse D-versterking voor de speakers. Dit is de meest efficiënte vorm van versterking. Het geluidssysteem bied ik in 2 varianten aan, waarbij er niet meer stroom verbruikt wordt dan nodig is voor de groep gasten/ruimte. Ter illustratie: als ik een paar dozen vervoer, neem ik een transportbus in plaats van een vrachtwagen.

2. **Diverse verlichting**: Alles wat ik gebruik is LED-verlichting, momenteel de zuinigste manier van verlichting. Ik zet alles pas een half uur voor aanvang van de show aan. Na de show zet ik movingheads uit en laat ik alleen verlichting aan waar nodig is. Waar geen gasten zijn, is geen verlichting nodig.

3. **Transport**: Ik rijd in een Mercedes Vito met een 2.2 liter dieselmotor, die voldoet aan de Euro 5-norm. Ik probeer duurzaamheid in gedachten te houden door veel gebruik te maken van de cruisecontrol. Gewicht heeft invloed op het brandstofverbruik, dus ik laad alleen wat nodig is. Daarnaast maak ik meestal videoafspraken met klanten, wat diesel en tijd bespaart. Banden: Ik kies bewust voor klasse B banden in alle categorieën. Niet alleen veiligere keuze, maar ook de zuinigere.

4. **Zuinigheid** betekent **duurzaamheid** in mijn geval. Als er materialen kapot gaan, repareer ik ze zelf of schakel ik iemand in om dit te doen. Ik probeer materialen aan te schaffen die lang meegaan en sla weinig op wat ik niet gebruik.

5. Ik bied geen bijverkoop aan van bijvoorbeeld LED Foamsticks die je maar één keer gebruikt. Dit heb ik in het verleden wel gedaan, maar een klein gedeelte van de voorraad moest worden weggegooid omdat de kleine batterij leeg was. Mijn give-aways op bruidsbeurzen zijn geen ‘gooi-direct-weg’ dingen. Een klein doosje pepermunt is altijd aardig en handig op de trouwdag 🙂

trefwoorden: Duurzaam geluidssysteem, Klasse D-versterking, Energiezuinige verlichting, LED-verlichting, Duurzaam transport, Zuinigheid, Milieubewust evenement.